W piątek, 27 września 2024r. uczniowie klas trzecich wybrali się na zajęcia do pierwszego w Polsce muzeum na wolnym powietrzu czyli Skansenu Rzeki Pilicy. I choć nie były to zajęcia poświęcone tej pięknej rzece, to niewątpliwie prawie 100-letni młyn wodny był z nią kiedyś związany. Wizyta miała jednak konkretny cel – poznanie jak i z czego powstaje chleb czyli od ziarenka do bochenka.
I tak po obejrzeniu dawnych narzędzi rolniczych, poznaniu ich roli w gospodarstwie, uczniowie przekroczyli próg młyna by przyjrzeć się i aktywnie uczestniczyć w przygotowaniu mąki na wypieki. Prawdziwą atrakcją było sprawdzenie się w roli młynarza czyli próba mielenia zboża na ręcznych żarnach! Okazało się to nie lada wyzwaniem! Wszyscy jednak spisali się bardzo dobrze i z przyjemnością udali się do miejsca gdzie rozpoczęły się przygotowania do wypieku podpłomyków. Zgodnie ze wskazówkami – przygotowane, rozwałkowane i ozdobione ziarnami ciasto upieczone zostało na ogniu. Spotkanie w skansenie zakończyło się wspólną degustacją!
Skansen to niewątpliwe urokliwe miejsce, a eksponaty pozwoliły przenieść się w odległe dla trzecioklasistów czasy. To była bardzo ciekawa lekcja historii.