W dniach 11-15.04. obchodziliśmy w naszej szkole tydzień poświęcony zdrowiu. Już od poniedziałku nauczyciele rozpoczęli tematykę związaną ze zdrowym żywieniem, sportem i nową piramidą żywieniową.
Na lekcjach wf dzieci miały warzywne zajęcia:
- Mini koszykówka- kapuściana główka
- Marchewkowa sztafeta
- Rzut burakiem
- Cebulowe kręgle
- Warzywna równowaga
W środę odbyły się także dodatkowe zajęcia dla klas IV-VI pod hasłem: „Warzywno-owocowe zabawy sportowe”, podczas których uczniowie mogli m.in. zjeść winogrona bez pomocy rąk, przeciągać linę, grać w warzywne kółko i krzyżyk oraz rozwiązywać zagadki z packami na muchy. Śmiechu i radości było co niemiara, a co najważniejsze pogoda nam dopisała i bawiliśmy się na świeżym powietrzu.
W szkole i na sali gimnastycznej pojawiły się piękne tematyczne dekoracje, wystawki kulinarne w bibliotece, wystawa Kuchnia pełna cudów, rozegrał się też konkurs IV-VI na najoryginalniejszą Książkę kucharską z domowymi przepisami.
Podsumowaniem całotygodniowych działań były piątkowe warsztaty kulinarne, podczas których dzieci własnoręcznie przygotowały dla siebie poczęstunek. I tak nauczanie poczęstowało drugi etap szaszłykami owocowymi, koktajlem truskawkowym oraz kanapeczkami z twarożkiem. A starszacy przygotowali dla maluchów piękne wiosenne, zdrowe kanapeczki. Po pysznym śniadanku odbył się apel podsumowujący Wiosenny Tydzień Zdrowia, na którym wręczono nagrody za konkurs.
Wygrał go jednogłośnie Kacper Olszewski z klasy V.
Wyróżnienia otrzymali: Milena Borko, Ola Wojtera, Natalia Sójta, Kamila Mozer, Natalia Gorzkiewicz, Adrian Namieciński- z klasy VI;
Kuba Rudniak, Wiktor Kowalkiewicz – z klasy IV.
Zwycięzcy i wyróżnionym gratulujemy!